Přesuout na hlavní obsah

Technika, taktika, fyzička, psychika, ...

Tréninková skupina Pepy Rubáše je nejlepší, tvrdí student plzeňského sportovního gymnázia Jiří Král.

Badminton není úplně masový sport, jak jsi se k němu dostal a co se ti na něm tak moc líbí?
K badmintonu mě přivedl taťka, který sám závodně hrál a nyní je trenér mládeže. Líbí se mi, že je třeba se zdokonalovat v mnoha směrech – technika, taktika, fyzická i psychická připravenost.

Působíš v tréninkové skupině Josefa Rubáše, co tě k tomu vedlo a v čem vidíš hlavní výhody?
S Pepou jsem měl možnost několika tréninků na reprezentačním soustředění, kde se mi velice líbil jeho přístup a systém tréninků. Dostal jsem mnoho rad do hry a jak na nich pracovat. V tu dobu jsem si říkal, že bych s ním rád spolupracoval a třeba i denně trénoval. Největší výhodou je trenérský přístup a přístup celé tréninkové skupiny.

Jezdíš už i na mezinárodní turnaje, v čem myslíš, že je potřeba se nejvíc zlepšit, abys i z těchto turnajů vozil medailová umístění?
Na mezinárodním turnaji jede každý na 100 %. Nikdo vám nedá bod zadarmo, každý si musíte tvrdě vybojovat. Takže je důležité pracovat na tom, abych ve hře dělal co nejméně chyb, hrál celý zápas naplno a snažil se dostávat soupeře pod tlak.

Jaké jsou tvé silné stránky?
Rád na sobě pracuji a učím se nové věci, které pak mohu využít, ať už ve hře, nebo i v životě.

Jak se ti daří kombinovat školu a vrcholový sport, vychází ti ve škole vstříc, nebo nemáš žádné úlevy?
Ve škole mi vycházejí vstříc hodně. Mám upravený studijní plán, takže nemám započtenou absenci, ale musím splnit stejné zkoušky jako spolužáci.

Kdybys mohl několika větami nalákat mladé sportovce na badminton, co bys jim vzkázal?
Badminton je velice zajímavý a zábavný sport. Díky němu jsem si našel mnoho přátel po celé republice i venku. Myslím, že je vhodný pro kohokoliv – tento sport si užije začátečník i profesionál. Navíc rozvíjí mnoho tělesných částí, obratnost, kondici. Ve zkratce tedy – zábava s přáteli a zdraví prospěšný pohyb.

Badminton je olympijský sport, je to v rámci badmintonu nejvyšší meta, které lze dosáhnout?
O tom není pochyb :-)

Kdo všechno tvoří tvůj tým a jaké máš zázemí?
Na prvním místě jsou určitě rodiče, kteří mě podporují nejvíce. Každý den spolupracuji s trenérem a spoluhráči, se kterými rád trénuji, ale i trávím čas mimo kurty. Velkou podporu mám také od Akademie individuálních sportů, díky níž mám možnost pravidelné kvalitní regenerace. Firma Yonex mi dodává sportovní vybavení a firma Isostar výživové doplňky.

A jak odpočíváš? Je nějaký koníček, o kterém moc lidí neví?
Ideální odpočinek je pro mě spánek nebo čas strávený sledováním seriálů, což dělá asi hodně lidí. Ale „tajné hobby“ nemám asi žádné.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.