Přesuout na hlavní obsah

Sport už ve dvou letech? Proč ne :-)

Udělali jsme průzkum sportovních začátků našich členů. Tady jsou pozoruhodné výsledky.

Názor odborníků na sportovní start v dětském věku se velmi různí, obecně převládá doporučení orientace na sport v předškolním a raném školním věku. V současnosti se stále více preferuje přirozený vývoj a zdravý životní styl, který nemusí nezbytně obsahovat závodní sportování. Důležitější je, aby se již velmi malé děti pravidelně zabývaly nějakou pohybovou aktivitou, nejlépe přirozenou, jako chůze, běh, poskakování, jízda na kole, lezení po stromech, plavání, atd. Pochopitelně a samozřejmě společně v kruhu rodinném, případně s kamarády.

Výsledky naší ankety 2021 u sportovců AIS PK s odbornými názory vcelku korespondují. Nepotvrzují však rozdílnost potřebné délky zrání v odlišných sportech z hlediska osvojení potřebných dovedností, tedy s náročnějšími technickými sportovními odvětví začínat co nejdříve /golf, judo, raketové sporty, …/.

Sportovní začátky členů AIS PK – v necelém 5. roku svého věku = střední hodnota všech dotazovaných souzní s výše uvedeným. Pochopitelně v tak širokém a různorodém souboru se najdou rozdílnosti, 4 jednotlivci začínali sportovat již ve 2, naopak zcela ojediněle nejpozději v 10 letech (1), pravděpodobně v závislosti na minulosti i sportovní orientaci rodičů. Věk a nejfrekventovanější začátky pohybových aktivit našeho souboru: 3 – 15 %, 4 – 19 %, 5 – 23 %, 6 – 21 %, 7 – 8 %.

Poznámka závěrem. Protože a přestože se vesměs jednalo již o začátky organizovaného a specializovaného sportování, předpokládáme, že šlo o rozumnou všesportovní přípravu, byť v rámci vybraného individuálního sportu.

Dr. K. Rubáš, metodik AIS PK

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.