Přesuout na hlavní obsah

Skvělý vrchol sezony Kristýny Burlové

Přečtěte si, jak se s nachlazením získává (mimo jiné) zlatá medaile z hromadného závodu na MČR ;-)

V Přešticích roste šampiónka budoucnosti, Kristýna Burlová je aktuálně nejúspěšnější mladou cyklistkou České republiky. Po zlatech na dráze vybojovala další medaile na silničním šampionátu kadetek včetně zlaté z nejprestižnějšího závodu s hromadným startem. Že úspěch studentce Sportovního gymnázia Plzeň nepřišel jen tak, nám popsala sama následovně:

„Takže, na silniční MČR jsem se připravovala hodně, přece jenom je to vrchol sezony. Byli jsme na přípravných velmi těžkých závodech v opravdových kopcích v Německu s mezinárodní konkurencí. Také jsme absolvovali několik soustředění. Na druhou stranu, i přes tohle všechno trenér směřoval přípravu celkově spíš na dráhové MČR, které bylo o víkendu před tím silničním, protože většina lidí z týmu jsou spíše dráhaři. Já jsem ale chtěla zajet právě hlavně na silnici, mám ji radši. Na dráze se mi ale také dařilo, a tak jsem doufala, že ta správná forma na silnici přijde. Na začátku týdne ale přišlo nachlazení, rýma a kašel. Vinou toho se mi vůbec nepovedla středeční časovka, nemohla jsem pořádně dýchat a celkově se mi nejelo a ani mi nebylo moc dobře. V pátek potom následovala časovka dvojic, kterou jsem jela s týmovou parťačkou Sabinou Džerengovou, která se v časovce jednotlivců stala mistryní ČR, takže se od nás očekával útok na nejvyšší příčky, tak nějak jsme tajně doufaly ve zlato. Jenže já jsem na tom přece jen nebyla zdravotně nejlépe, ale i tak jsme si dojely pro stříbro, od zlata nás dělily pouhé 3 vteřiny. Na neděli, silniční závod, vrchol celého týdne i celé sezony, jsem si už trochu věřila a tak nějak doufala, že by to mohlo vyjít. Jenže moje rýma a kašel nepřestávaly, takže jsem nevěděla, co můžu od závodu očekávat. Trať v okolí Benešova nad Ploučnicí byla totiž opravdu náročná. Celkově jsme jely 42 kilometrů a nastoupaly jsme něco okolo 1000 metrů. Byl to nejtěžší závod z celého roku. Úplně detailní taktiku jsem neměla, spíš aby mi žádná ze soupeřek do toho opravdu dlouhého kopce neujela, a zároveň abychom tam ujely co nejvíce holkám, které jsou spíše sprinterky. Já mám kopce ráda, a tak mi trať celkem vyhovovala. Moje parťačky z týmu v prvních dvou kolech roztrhaly peloton na několik menších skupinek, a opravdu hodně mi pomáhaly. No a nakonec jsme zůstaly na čele jen tři a rozhodovalo se v cílovém spurtu na náměstí, ten byl sice trochu nebezpečný kvůli kostkám a auta rozhodčích se nám tam trochu připletla, ale i tak jsem byla v cíli nejsilnější a dokázala si dojet pro vysněný titul.“

Kristýna je velmi pracovitá cyklistka a my v AIS Plzeňského kraje věříme, že jako jeden z jejích partnerů se budeme i dál společně radovat z dalších úspěchů.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.