Přesuout na hlavní obsah

Senzačně zdolal Goliáše. Podlehl až Davidovi

Jonáš Forejtek se při svojí premiéře na okruhu ATP ničeho ani nikoho nebál a potěšil všechny Čechy.

19letý tenista, který i nadále zůstává skromný a vděčný, měl v Sofii dostat divokou kartu do kvalifikace, ale po onemocnění domácího hráče se posunul do hlavní soutěže a v prvním kole senzačně vyřadil bývalého vítěze US Open, obra Marina Čiliče.

Vše z hlediště sledoval Ctislav Doseděl, kterého se Jonáš snaží angažovat coby trenéra. „Je zkušený, byl výborný hráč. Doufám, že se domluvíme dál a půjde to,“ přál si.

Po skalpu trápící se někdejší světové trojky, která si v Bulharsku spravila chuť ve čtyřhře, vyzval ve druhém kole dalšího tenistu se zvučným jménem Richarda Gasqueta. Na bývalého sedmého hráče světa recept najít nedokázal, přestože hrál ještě výrazně lépe než v 1. kole (mj. dal 8 es!) a prohrál hladce 4:6, 2:6. Francouz měl mnohem živější pohyb i mentální nastavení než Chorvat.

První set rozhodl jeden úspěšný brejk, ve druhém ztratil člen AIS podání dvakrát. Čtyřiatřicetiletý „veterán“ mu při svém servisu nabídl jen dvě šance na brejk, ani jednu absolvent SG nevyužil. Gasquet proměnil po 70 minutách druhý mečbol.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.