Přesuout na hlavní obsah

Psychika, fyzička, síla, studium v USA?

Po letošní covidové sezoně členka AIS Klára Nováková přemýšlí, zda její cesta bude pokračovat přes...

... americkou univerzitu, nebo zda půjde českou cestou.

Jaká byla tvá letošní sezona, která byla poznamenána relativně dlouhým tréninkovým výpadkem, způsobeným jarním lockdownem?
Zimní sezona pro mě nebyla vůbec ideální. Na kurtu jsem se necítila ve své kůži a to se projevovalo na mých výsledcích, takže si myslím, že pauza kvůli covidu mi paradoxně spíš pomohla. Měla jsem delší pauzu od tenisu a více času na kondiční přípravu. Letní sezona pak byla o dost lepší. Bohužel jsme nemohli cestovat, ale byla příjemná změna si zahrát opět všechny české turnaje a porovnat síly s domácí konkurencí.

Dají se domácí turnaje srovnat s mezinárodními turnaji?
Vzhledem k tomu, že nikdo nemohl cestovat, tak byly české turnaje lépe obsazené než obvykle. Myslím si, že se tady v Česku hraje velmi dobrý tenis, takže všechny zápasy byly těžké. Ale na mezinárodních turnajích je ta konkurence o dost větší, takže kvalita je ještě lepší už od úvodních kol.

Kterých výsledků v létě si vážíš nejvíc?
Vážím si vyhraných přeborů západočeské oblasti žen. Byl to první turnaj po lockdownu, takže po delší době první ostré zápasy. A jako poslední mi udělal radost vyhraný turnaj v Itálii, kde jsem si zahrála poslední juniorskou ITF, takže to bylo velmi příjemné zakončení dorosteneckých turnajů.

Vstupuješ do ženské kategorie zrovna v zimní sezoně, která bude, nebo možná nebude. Je těžké si držet motivaci?
Právě naopak. Vstupuji do nové kategorie mezi nové a vyspělejší hráčky, takže tohle je dostatečně velká motivace.

Nyní už se několik týdnů nesmí trénovat v halách a počasí na venkovní tenis moc není. Jak to s trenérem řešíte?
Ale venkovní sporty povolené jsou, takže stále trénujeme na venkovních kurtech a začali jsme s kondiční přípravou.

Myslíš, že současný stav může přinést i něco dobrého, třeba že si budeš víc vážit kvalitních podmínek, které ti škola a klub vytváří, když teď musíš trénovat ve třech stupních Celsia tenis?
Ano, už teď si toho vážím více. V té zimě ty tréninky nejsou nic příjemného. Myslím si, že si všichni teď budeme ještě více vážit hromadných kondic, klubových tréninků, masáží a cestování na turnaje bez omezení.

Na čem ve svém tenise nyní chceš a budeš pracovat, abys byla konkurenceschopná i mezi ženami?
Jak už jsem sama zjistila, tak ženský tenis je hlavně o psychice, takže to je jedna z věcí, na které budu muset ještě zapracovat. Zároveň se v ženách hraje rychlejší tenis, takže určitě na fyzičce a síle!

Čeká tě důležitý rok i ve škole, blíží se maturita. A co máš v plánu po ní?
Ve škole jsme ztratili skoro půl roku, takže ta příprava na maturitu není snadná. Naštěstí učitelky jsou velmi ochotné a pomáhají nám. Po gymplu přemýšlím o univerzitě v Americe, nebo nějaké vysoké škole tady u nás. Chtěla bych něco, s čím budu moct skloubit tenis a dál pokračovat v trénincích a turnajích.

Studovat na univerzitě v USA bys mohla i na tenisové stipendium? Jaké jsou vlastně možnosti studia pro tenistku tvé úrovně?
Ano, mohla bych. Píše mi hodně škol kvůli stipendiu v Americe. Je to jedna z možností, jak studovat, trénovat a k tomu jezdit i turnaje. Mojí prioritou je teď objet nějaké ženské turnaje a pak se uvidí.

Vidina studia třeba na slunné Floridě může být určitě lákavá, ale máš už vymyšleno, co bys chtěla studovat?
Popravdě ještě ne. Vím, že bych chtěla, aby se to pořád pohybovalo okolo sportu. Třeba se mi líbí a přijde mi zajímavá sportovní psychologie. Nejdříve bych ale ráda odmaturovala (smích) a pak uhrála nějaké body v ženském tenise. Pak se budu rozhodovat, co dál.

Maturovat budeš na SG Plzeň. Jak probíhá nyní výuka a příprava na maturitu?
Není to pro nikoho snadné. Už na jaře jsme nechodili do školy a teď i celý podzim. Každopádně paní učitelky se snaží nám zadávat dostatek úkolů a probírat s námi novou látku přes online výuky. Myslím si, že se naše škola velmi dobře vypořádává s touhle situací.

Podmínky máš tedy podle svých slov ideální v rámci možností. Přejeme tedy hodně úspěchů, jak na kurtech, tak ve škole. Chtěla bys i ty něco vzkázat?
Chtěla bych popřát hodně štěstí všem maturantům, abychom to společně zvládli. A aby už brzo byla situace opět v pořádku.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.