Přesuout na hlavní obsah

„Polsko? 4 hodiny denně v bazénu, suchá...“

Na jaře poprvé v kariéře nemohl na šest týdnů do bazénu. Přesto si Tomáš Chocholatý letos zaplaval několik osob...

...ních rekordů a rád by pokořil ten dorostenecký na 800 m volný způsob. K tomu členovi Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje pomáhá i úprk do Zakopaného. Rozhovor vznikal v té době.

Letošní letní sezóna byla úplně jiná než všechny předchozí. Jak jsi ji viděl ty?
Sezóna se hodně zkrátila, na jaře tam bylo dlouhé období, kdy jsem se nedostal vůbec do bazénu a bohužel bylo i o rok posunuto mistrovství Evropy juniorů. Teď na podzim je zase doba, kdy člověk neví, kdy budou nějaké další závody a je někdy těžší hledat tu motivaci k tréninku.

Byla to na jaře nejdelší doba, kdy jsi nebyl v bazénu? Nebo už jsi měl předtím i takhle dlouhou dobu bez plavání?
Takhle dlouhou pauzu jsem asi nikdy neměl, vždyť na jaře to byl nějaký měsíc a půl. Navíc to byla vynucená pauza, což právě nebylo úplně příjemné.

Pak se sezóna naštěstí rozběhla. Jak bys ji hodnotil z pohledu dosažených výsledků?
Tak po korona-pauze jsme se připravovali na jediné mezinárodní závody… To bylo mezistátní utkání České republiky, Slovenska a Rakouska ve Vídni. Tam jsem si zaplaval hodně osobáků, a když to nebyl osobní rekord, tak to byl stále velmi slušný čas.

Nyní už je po letní sezóně. Jak aktuálně vypadá příprava na zimní část soutěžního kalendáře?
Tak v září nám začala zimní sezóna. Naštěstí se stihlo odplavat přesunuté MČR družstev, kde jsme slavili historické vítězství! Bohužel teď jsou bazény v ČR opět zavřené, takže plavat můžeme jen díky tomu, že jsem na reprezentačním soustředění juniorů v Polsku.

Právě na soustředění v Polsku míří další otázka: Jak dlouho bude probíhat? A není to trochu schizofrenní situace – být na soustředění, a přitom vědět, že po návratu domů vás čekají zavřené bazény?
Vypadá to, že tady budeme 2 týdny a pak se uvidí. Vlastně v současné době hodně lidí z Česka jezdí někam do zahraničí, protože jinak to nyní prostě nejde. Nic jiného nám nezbývá.

Co bys tedy chtěl během zimní sezóny zvládnout za závody a jaké máš cíle?
No, pokud se to všechno vůbec rozběhne, tak určitě zlepšit své osobní rekordy a pokusit se přiblížit k nějakému dorosteneckému rekordu.

Máš políčené na nějaký konkrétní?
800 metrů volný způsob.

Jaké podmínky pro tento cíl máš na soustředění v Polsku?
Podmínky jsou tu dobré, jsme v novém sportovním centru v Zakopaném. Je tu bazén, ale i sportovní haly, tělocvičny, posilovna. Vůbec neopouštíme areál, vlastně nás trenéři ani nepouští, ale vzhledem k programu by na to ani nebyl čas, protože naplaváváme kilometry a máme dlouhé tréninky střední zátěže.

Je při takové zátěži vůbec čas na učení?
Nějaké úkoly jsem odeslal, ale jinak jsem omluven i z online vyučování.

Takže stoprocentní soustředění na trénink… Jak probíhá váš běžný den?
Ráno máme snídani, pak trénink 2 hodiny v bazénu, po kterém je ještě suchá příprava, kompenzační cvičení a protažení. Oběd a odpoledne opět 2 hodiny v bazénu, večeře a regenerace.

Jak těžké je takto jednotvárný dril zvládnout i psychicky celé dva týdny?
No, uvidíme, jak to půjde druhý týden, ale já jsem zvyklý, takže po psychické stránce určitě žádný problém není.

A jak se tráví dlouhé večery na hotelu? Je něco mezi plavci oblíbeného?
Z večeře přicházíme někdy i po 20. hodině, takže po regeneraci jen nějaké hry, sociální sítě nebo film, ale nic speciálního, protože trénink zařídí, že každý brzo usneme (úsměv).

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.