Přesuout na hlavní obsah

Plzeň-Blovice–Sušice–CB aneb kočovný život

Karel Turner miluje rychlost a adrenalin. A pro svůj sport je ochotný být takřka neustále na cestách.

Jaké to je a co všechno musí udělat pro to, aby uspěl na divoké vodě? Mladý talent Karel Turner nám v krutém mrazu rád povídal o svých začátcích i o aktuálním stavu.

Jak se kluk z Blovic, které nejsou zrovna vodácká bašta, dostane ke slalomu na divoké vodě?
Blovice tu mají oddíl, který v minulém století fungoval velmi dobře. Ale v poslední době byl a je v úpadku. Přesto to na moje začátky bylo dostačující. Ale postupem času jsem se zdokonaloval a bylo potřeba zlepšovat podmínky a to v Blovicích nebylo možné. Tak jsem po delším hledání kontaktoval oddíl v Sušici pod vedením mého současného trenéra Vladislava Galušky a byl jsem přijat do oddílu KVS Sušice, kde jsou výborné podmínky pro mé zlepšování. Letos jsem se nově stal i členem Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje, za což jsem moc rád a budu se snažit lepší podmínky proměnit ve sportovní úspěchy.

Trenér Galuška je znám jako skvělý trenér svých dcer, které už reprezentují i v dospělé reprezentaci. V čem cítíš, že se pod jeho vedením nejvíce zlepšuješ?
Podle mě se zlepšuji tím, že v oddíle máme na koho koukat. Tím myslím Tonču a Káju (sestry Galuškovy) a samozřejmě Vláďa nám k tomu říká mnoho podstatných věcí, co máme zlepšovat a trénovat. Také patří mezi málo trenérů, kteří předávají zkušenosti přímo z vody, to znamená, že na tréninku jezdí vše to, co my.

I v Sušici se ale jezdí na přírodní vodě. Jaký je rozdíl potom závodit na umělých kanálech?
To sice jo, je to voda přírodní, ale techniku, vytrvalost, rychlost tam můžeme jezdit v pohodě a na kanálech jezdíme o víkendech, a když je čas, tak jedeme s karavanem někam třeba i přes týden. Většinou se snažíme připravovat na tom kanálu, kde budou ty naše nejdůležitější závody, abych si ho najel. Je to náročné jak časově, tak finančně.

Kdo ti tedy krom trenéra nejvíce pomáhá? Přece jen, jak jsi zmiňoval, je to finančně náročné a někdo tě také musí vozit... Nebo cestuješ hlavně sám?
Nejvíc mi pomáhá děda, se kterým jezdím většinou všude, a pomáhá i finančně, ale to celá moje rodina, která mě podporuje. Za to jsem vděčný, protože jinak bych tenhle sport nemohl vůbec dělat.

Zázemí máš tedy skvělé. Jaké sny a ambice máš pro letošní sezonu?
Tak líbilo by se mi přiblížit těm úplně nejlepším, ale je to hodně náročné, a aby byla sezona ještě lepší než ta minulá.

Aktuálně (teď, když se bavíme) jsou venku silné mrazy a vnitřní sportoviště jsou zavřená. Jak se nyní připravuješ a jde to vůbec?
Připravuji se převážně doma, tak 2x v týdnu jedeme do Sušice (když není zamrznuto), nebo s přítelkyní, která je z Českých Budějovic, jezdím na běžky, nebo chodím běhat. Takže buď doma sám, nebo v Budějovicích ve dvou.

Jak velká je to komplikace? Nebo je tahle část roku pokaždé stejná?
Tak je to jiné, v tuhle dobu jezdíme na soustředění do zahraničí a připravujeme se už pomalu na divoké vodě, takže je to komplikace, ale zase ne až tak strašná, musí se to vydržet a snad to bude lepší a budeme zase moct jezdit na kanál.

Nejen divokou vodou živ je člověk, máš tak teď víc času na své další koníčky?
Tím, že se nyní tolik necestuje, tak je času víc. Jezdím rád na motorce, takže si teď dělám kompletní generálku, rozebírám si ji a dávám dohromady, to zabere dost času a je to skvělý relax.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.