Přesuout na hlavní obsah

Monika Továrnická má titul

Členka AIS a 1. lukostřeleckého klubu 1935, úspěšně ukončila sezónu 2020/2021.

Vše začalo na podzim 2020, kdy Monika ve svých 14 letech nastoupila do vyšší kategorie U18, kde se měla utkávat s až o dva roky staršími střelkyněmi. Cíl pro sezónu byl úspěšně zvládnout přechod ze 40 metrů na 60 a co nejvíce potrápit reprezentaci na mistrovství republiky.

Tréninkovou situaci komplikovala silná proticovidová opatření, která znemožňovala standardní tréninkový proces. Bylo možno trénovat pouze venku a ve dvojicích, což Moniku v jejím odhodlání ani v nejmenším neodradilo. Teploty pod bodem mrazu, silný ledový vítr nebo pokrývka sněhu, trénovalo se za každého počasí mnoho hodin týdně jen pod „ochranou“ zahradního stanu.

V tomto drsném období bylo Českým lukostřeleckým svazem umožněno distančně závodit v „halové“ lukostřelbě a zde Monika poprvé ukázala, že bude potřeba s ní počítat na nejvyšších stupních. S průměrem 535,3 bodu obsadila 2. příčku z celkem 22 účastnic.

Začátek venkovní sezóny probíhal opět distanční formou a od června pak konečně i prezenční. Zde se již plně projevila zimní příprava a Monika 13. června poprvé překonala reprezentační limit a zároveň i klubový rekord. Výsledek znamenal pozvánku na nominační závody pro účast na MS v polské Wroclawi. Na těchto závodech Monika opět uspěla, byla jmenována do reprezentačního družstva a dostala možnost prvního mezinárodního startu na evropském Poháru mládeže v rumunské Bukurešti.

Na začátku srpna bylo v Bukurešti velmi náročné počasí – vysoké teploty a odpolední silný vítr. Přesto zde Monika obsadila konečné 17. místo a spolu s klubovým a nyní již reprezentačním spolustřelcem Lukášem Fritschem i 9. místo v mix-teamu. Lukášovi se pak v soutěži jednotlivců dařilo lépe a obsadil 8. příčku.

Po návratu čekala Moniku krátká pauza před náročným vrcholem sezóny. Na MČR v terčové lukostřelbě obsadila bronzovou pozici mezi jednotlivci, bronz získala i s Lukášem v mix-teamu a v soutěži družstev pak spolu s Andreou Louvarovou a Kristýnou Řezáčovou suverénně získala titul mistryň republiky.

V rámci Poháru ČLS skončila sezónu na 3. místě a s pozvánkou do reprezentačního družstva „A“ pro rok 2022. Díky výsledkům z nominačních závodů má pak nejvyšší startovní pozici pro nominaci na ME, které proběhne v polovině srpna v britském Lilleshall.

Poslední částí sezóny pak bylo MČR v terénní lukostřelbě, kam už jela Monika jako jedna z favoritek, přestože bylo startovní pole velmi vyrovnané. V kvalifikaci znovu vylepšila klubový rekord na 333 bodů a po úspěšném osmifinále i semifinále stanula v boji o titul proti klubové kolegyni Andree Louvarové. Souboj byl velmi těsný a dospěl do rozstřelu, kde byla šťastnější Monika poměrem 4:3. Z MČR si tak odvezla první individuální titul mistryně ČR v kategorii U18. Na stejném MČR pak spolu s Lukášem a Andy získala titul mistrů ČR v družstvu a stala se tak jednou ze 3 střelců, kteří si odváželi maximální počet dvou titulů.

„Monika již první rok v kategorii U18 ukázala, že patří v republice mezi absolutní špičku a je schopná měřit se se světovými střelkyněmi. V kategorii U18 bude ještě dva roky, takže jsem zvědav, jak vysoko budeme schopni výsledky dostat. Jsem na ni velmi hrdý nejen za nastřílené body, ale hlavně za tréninkovou kázeň a pozitivní atmosféru, kterou kolem sebe v družstvech i v klubu šíří. Velký obdiv má spolu se všemi ostatními střelci, kteří se v době covidové nezalekli a chodili trénovat ven i v mrazu a s pokrývkou sněhu.“

A my děkujeme trenérovi Janu Šípkovi se příkladné shrnutí včetně citace :-)

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.