Přesuout na hlavní obsah

Monika Továrnická má bronz z EP

Sedmnáctiletá lukostřelkyně se zaskvěla v soutěži družstev na evropském poháru mládeže.

Od 1. do 6. května 2023 probíhá ve slovinské Čateži 1. kolo evropského poháru mládeže v terčové lukostřelbě. Turnaje se zúčastnilo 297 sportovců z 30 evropských států. Českou republiku reprezentovalo šest lukostřelců, z nichž dvě střelkyně reflexního luku do 18 let – Andrea Louvarová a Monika Továrnická (na hlavní fotce je vpravo, na spodní uprostřed) jsou členky 1. LK Plzeň 1935 a na turnaj je doprovázel osobní trenér Jan Šípek.

V úterý 2. května probíhala kvalifikační část, kde Monika Továrnická díky letošnímu maximu 635 bodů obsadila 7. místo.

Středeční soutěže mix-teamů se střelkyně bohužel neúčastnily, a tak využily volný den k tréninku na čtvrteční eliminační soutěž jednotlivců. Monika Továrnická nastoupila v šestnáctifinále proti spolustřelkyni z reprezentačního týmu Barboře Brettlové. Sadami 27, 27, 27 a 28 si zajistila postup poměrem 7:1. V dalším kole se utkala s Anou Štimac z Chorvatska a poměrem 2:6 bohužel podlehla. 9. místo mezi jednotlivci je pro ni prozatím nejlepší individuální umístění na velké mezinárodní akci.

Páteční program patřil soutěži družstev. Andrea a Monika jsou spolu s Barborou Brettlovou aktuálními držitelkami českého rekordu a reprezentovaly spolu v roce 2022 i na ME, kde obsadily 9. místo. Díky kvalitnímu nástřelu z kvalifikace mělo družstvo první kolo volný postup. Ve čtvrtfinále se utkaly se Slovinskem. Stabilní sady 51, 51, 53 a 51 znamenaly poměrem 6:2 postup do nejlepší čtyřky. Semifinále proti Francouzkám bylo ze strany českého týmu víc nervózní, a tak vítězky kvalifikace z Francie postoupily hladce 6:0.

Na řadu přišel odpolední souboj o bronzovou medaili ve finálové aréně proti Izraeli. V průběhu odpoledne začal foukat vítr, což se v tréninkových sadách výrazně projevilo na kvalitě zásahů. Češky si i přesto udržely výkonnost a v sadách 50, 51 a 50 bodů nepředvedly žádnou výraznou střeleckou chybu. Izrael se s větrem trápil více, sady 45, 48 a 46 znamenaly čistou výhru České republiky poměrem 6:0.

„Pro Moniku a Andreu je to první medaile z velké mezinárodní akce. Na národní scéně se pyšní sbírkou šesti titulů mistryň ČR v řadě, kdy dva tituly jsou v seniorské kategorii. K této medailové sbírce nyní doputovala i bronzová medaile z evropského poháru mládeže. Holky spolu zároveň drží halový i venkovní český rekord, takže se opravdu dá říct, že takto silné ženské duo ještě v Plzni ani nikde jinde v ČR nevzniklo.“

Jan Šípek

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.