Přesuout na hlavní obsah

Lukáš Fritsch zlatý ve Slovinsku

Další velký úspěch 1. LK Plzeň. 16letý borec vyhrál prestižní Veronica’s Cup. Ano, mezi jednotlivci.

Od 12. do 14. května probíhal ve slovinském Kamniku závod světového žebříčku v terčové lukostřelbě Veronicas Cup. Turnaje se zúčastnilo 270 sportovců z 28 států. 1. lukostřelecký klub Plzeň 1935 reprezentovali na turnaji tři střelci kategorie reflexního luku do 18 let – Lukáš Fritsch, Andrea Louvarová (ta jako jediná není členkou AIS) a Monika Továrnická. Nejvíce se dařilo Lukášovi, tak pojďme po stopách jeho úspěchu...

V pátek probíhala kvalifikační část, která byla velmi ovlivněna nepříznivým počasím. Lukáš na svém letošním prvním mezinárodním závodě nástřelem 636 bodů obsadil druhé místo. Sobotní program eliminací jednotlivců byl vzhledem k deštivému počasí stejně náročný jako ten páteční. Nástřely všech střelců díky tomu nebyly tak přesné, jak jsme zvyklí. Lukáš si díky kvalitním nástřelům z kvalifikace zajistil volné postupy v prvním kole soubojů. Nastoupil rovnou do čtvrtfinále. Zde se potkal s velmi dobře střílejícím Mayedem Alktebim ze Spojených arabských emirátů. Lukáš zvítězil až v rozstřelu, kde zaznamenal lepší devítku než soupeř. Semifinále proti slovenskému lukostřelci Ivanu Denisovi proběhlo čistě 6:0 a tak jsme se mohli těšit na souboj s vítězem kvalifikace, což byl domácí, mezinárodně velmi zkušený, Oskar Gnidovec. Souboj začal bez deště 28:26 pro Lukáše, ve druhé, třetí a čtvrté sadě postupně déšť sílil a po sadách 25, 30 a 25 Lukáš vedl 5:3. Na poslední sadu přišla dešťová smršť, která Lukášovi srazila šípy, jeden dokonce do zóny za jeden bod. Rozstřel o zlatou medaili probíhal ve velmi silném dešti, Lukáš posunul miřidla a silným výstřelem centimetr od desítky dostal soupeře pod velký tlak. Ten zareagoval horší devítkou, a tak mohl Lukáš slavit svou první individuální medaili ze světové akce, a napoprvé dokonce tu nejcennější.

„Trojice střelců, které jsem vezl do Slovinska je již několik let republikovou špičkou, mají mnoho národních medailí, titulů, klubových i českých rekordů. V loňském roce získal Lukáš s reprezentačním družstvem bronzovou medaili na evropském poháru mládeže. V letošním roce ho před týdnem napodobily Andy i Monika medailí ze stejné akce. O tomto víkendu se díky Lukášovu zlatu a Andy bronzu rozrostla sbírka mezinárodních medailí na čtyři. Je vidět, že se jedná o velmi silnou generaci lukostřelců. Mezinárodní úspěchy nám napovídají, že se v tréninkových procesech ubíráme správnou cestou,“ říká Jan Šípek, šéftrenér klubu.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.