Přesuout na hlavní obsah

Badminton i kybernetika na sto procent? Uf!

Národní šampionáty doma v Plzni prostě umí, po titulu v roce 2018 přidal Jan Louda letos již druhý dvouhrový.

V únoru jsi se stal opět mistrem ČR ve dvouhře mužů. Jaký to byl pocit, když jsi hrál doma v Plzni?
Loni jsem byl v pozici, kdy jsem na kurt nastupoval po celkem půlroční pauze, takže jsem si chtěl jenom dobře zahrát. Letos v Plzni to bylo jiné, mediální pozornost, tlak okolí. Jsem moc rád, že se mi celkově podařilo vyhrát a užít si to.

Bohužel nadějnou sezonu změnil Covid. Na druhou stranu se ale posunul termín olympijských her. Je to pro tebe výhoda, nebo již není možnost se nominovat?
Ještě před vypuknutí pandemie se mi podařilo vyhrát velmi silně obsazený turnaj na Slovensku, bohužel pak přišla dlouhá pauza. Trochu mi to připomíná situaci, kdy po mém vítězství na Kcharkiv International v roce 2018 jsem měl také dlouhou pauzu kvůli autonehodě. Nicméně ohledně kvalifikace to pro mě velký význam nemá.

Ty kombinuješ badmintonovou kariéru s náročným studiem na vysoké škole. Co přesně studuješ a jak se to daří spojit?
Studuji kybernetiku na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Asi jediné pozitivum na této situaci nyní je, že mám více času na studium, protože jinak je velmi náročné zvládnout oboje na sto procent.

Nicméně sportovní život se opět rozjíždí a zanedlouho pravděpodobně budeš opět v turnajovém kolotoči. Už máš informace, jak bude vypadat tvůj turnajový kalendář na nejbližší období?
Myslím, že mezinárodní turnaje by měly odstartovat v září, nicméně 17. a 18. 6. se koná exhibiční turnaj reprezentantů v Brně a Českém Krumlově. Bude to takové pěkné zpestření tohoto dlouhého tréninkového cyklu.

Jelikož trénuješ pod velmi náročným trenérem, tak myslím, že tě bude na podzimní turnaje chtít velmi dobře připravit. Trénujete teď víc než jindy?
Určitě ano. Jelikož není škola, tak máme více času na dvoufázové tréninky. Když jsme nemohli chodit do haly, tak jsem trávil čas na Šumavě, kde prostor pro kondiční přípravu byl neomezený. Teď už trénujeme normálně, kombinujeme badminton, posilovnu a atletické tréninky.

Myslíš, že po takové pauze bude vše stejné jako dřív, nebo že dojde třeba k více překvapivým výsledkům? Může někdo v takhle dlouhé době bez turnajů výkonnostně vyrůst, nebo naopak se může stát, že někdo už nebude tak dobrý?
To asi nedokážu říct, bude záležet, jak se hráči budou přihlašovat k prvním turnajům, nebo jestli počkají na pokračování olympijské kvalifikace.

Otázka na závěr: Máš nějaké přání, které bys chtěl vzkázat k celé aktuální situaci ve světě?
Necítím se být v pozici, že bych měl někomu něco sdělovat. Vše se už pomalu začíná vracet do normálu a tak to podle mě má být.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.