Přesuout na hlavní obsah

Atleti a sportovní střelci mistry republiky

Zářili Jan Luhový, Veronika Blažíčková, Jonáš Fleisig a Viktorie Jánská... a vynikali i další sportovci.

Poslední letní víkend přinesl členům AIS PK tolik euforie, že na něj snad nikdy nezapomenou. Začněme těmi borci, které nikdo nepřekonal, a to na republikových šampionátech.

Sportovní střelec Jan Luhový (na fotce) potvrdil výbornou formu a získal titul v disciplíně sportovní pistole 30 + 30 v kategorii dorostenců. „Ještě přidal prvenství v družstvech (Luhový, Klepač, Kotiš) a mně tím všichni udělali ohromnou radost,“ doplnil šťastný trenér Josef Fiala.
Svoje kvality potvrdila před mistrovstvím světa i jeho parťačka z SSK Dukla Plzeň Veronika Blažíčková. Mezi juniorkami brala bronzové medaile ve sportovní malorážce 3 x 40 ran i 60 ran v leže a navrch přidala zlato ze soutěže družstev, přičemž stejně jako její mladší kolega celé družstvo táhla.
Do sbírky cenných kovů přispěl i Martin Helus, který byl třetí v družstvech mužů v disciplíně libovolná malorážka 3 x 40 ran.

Národní šampionát měli také atleti, konkrétně žáci, a ti nemají ve zvyku zůstávat pozadu. Jonáš Fleisig vyhrál závod na 150 metrů a podruhé se na nejvyšší stupínek dostal se sprinterskou štafetou.
Unikátní byl skok daleký dívek. Kateřině Čermákové z TJ Sokol SG Plzeň-Petřín stačila série X-5,56-5,54-5,55-5,56-X „jenom“ na druhé místo. Zlato brala Jonášova týmová kamarádka z AK Škoda Plzeň Viktorie Jánská (5,30-5,45-5,54-5,59-5,57-5,59). Ta ještě přidala bronz na krátkých překážkách.

Mistryní republiky v maratonu žen se stala bikerka Adéla Holubová (kola-bbm.cz). 115 kilometrů s převýšením skoro 4 km zvládla v Krkonoších za něco málo přes 7 hodin. „Nevěděla jsem, co čekat. Je to pro mě velké překvapení, chtěla jsem to hlavně zkusit, nikdy jsem nejela takovou vzdálenost,“ komentovala svůj počin pro web Českého svazu cyklistiky.

Druhou příčku v českém poháru juniorů obsadila slalomářka na divoké vodě Bára Galušková z KVS Sušice, přičemž porazila i o mnoho let starší kajakářky. Markéta Hojdová („7“ Horšovský Týn) byla nejlepší žákyní a juniora Karla Turnera nadchla třetí pozice.

Badmintonista Jan Janoštík reprezentující mimo jiné Sportovní gymnázium Plzeň došel na národním šampionátu mužů až do semifinále, kde ho porazil pozdější mistr ČR Jan Louda.

Triatlonista Matěj Marek (TAP) si před mistrovstvím Evropy znova otestoval, co vydrží, když po ranním plaveckém tréninku s Tomášem Chocholatým (50 x 100 m) absolvoval Ústecký půlmaraton ve vynikajícím čase 1:15:19, což celkově stačilo na 10. místo.

A na závěr... to nejlepší? Posuďte sami. Tenistka Eliška Forejtková spolu se svojí kamarádkou Laurou Samsonovou vyhrála beze ztráty setu soutěž ve čtyřhře na turnaji „Super Category“ u Porta. Ve dvouhře dokráčela do semifinále.

Pardon, vlastně ještě blízká budoucnost... Vypíchněme sporty, o kterých tentokrát ještě nebyla řeč. Republikový šampionát čeká na konci září stolní tenistku Ivu Gallerachovou i plavce... a závodů se po delší době dočká i para plavec David Kratochvíl.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.