Přesuout na hlavní obsah

Akademie tisícová

Tisíc hodin je zátěž TOP sportovců za rok. 1000 dnů funguje Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje!

Za tuto dobu již lze prezentovat výsledky práce organizace. Z 39 sportovců podporovaných v prvním roce 2018 zajišťuje podporu již více než 60 mladých a talentovaných sportovních reprezentantů Plzeňského kraje, kteří oceňují především široký servis Akademie, zabezpečující tzv. tréninkovou nadstavbu, a to pro každého sportovce. Z rozpočtu AIS se hradí kondiční příprava, fyzioterapie, masáže, psychologie, funkční vyšetření a výživové poradenství, odborné lékařské služby FN v Plzni, s následnou rehabilitací, doplňky stravy a imunizační program – letos zvláště potřebný… ale i například kondiční soustředění nebo sportovní vybavení. Největší položkou je odměňování osobních i kondičních trenérů, fyzioterapeutů a dalších specialistů ve výše uvedených oblastech.

Akademie v rámci svého nadstavbového vzdělávacího programu připravila a realizovala 11 specializovaných přednášek, seminářů a besed s předními odborníky sportovní problematiky a řadu dalších plánuje. A to nejen pro sportovce a jejich trenéry, ale i rodiče a zájemce z řad veřejnosti.

Karta sportovce AIS PK představuje náš originální příspěvek plánování a evidence tréninku ke zlepšení sportovní výkonnosti. Informujeme, že celkový počet jednotek sportovního zatížení členy Akademie za 1000 dnů její činnosti představuje neuvěřitelných 64 648 hodin strávených na sportovištích venku i pod střechou. Velikost pravidelné zátěže závisí jednak na specifické náročnosti sportovního odvětví, jednak je pochopitelně velmi individuální. Dlouhodobé sledování říká, že jednotliví akademici se věnují tréninkovému procesu a soutěžení v rozpětí 6 až 25 hodin týdně. 40 % našich členů trénuje 5–10 h/týden, 46 % pak uvádí 11–19 h sportovní přípravy celkem. Více než 20 hodin týdně tráví sportem 14 % členů AIS PK. Z hlediska celkového měsíčního zatížení máme řadu sportovců, kteří pravidelně překračují 100 h činnosti! Nejvyšší hodinové zatížení mají v naší akademii výrazně zastoupené a rovněž úspěšné sporty: cyklistika, golf, plavání, stolní tenis a tenis.

Každoročně se koná slavnostní zahájení „akademického roku“, včetně přivítání nových členů. Výběr sportovců se postupně neustále rozšiřuje, aktuálně 61, stejně tak narostl i počet podporovaných individuálních olympijských sportů (17). Spolupráce je navázána se 40 osobními trenéry, kondiční tréninky zajišťuje 25 specialistů, 24 fyzioterapeutů poskytuje své služby v oblasti preventivní péče o sportovce. Celkově spolu ve strukturách AIS vzájemně komunikuje včetně rodičů až neuvěřitelných 300 osob.

Odměnou za náš servis jsou nejen slova uznání a poděkování, ale pochopitelně i úspěchy, přičemž respektujeme, že gró jde za samotným sportovcem, osobním trenérem, klubem, ale zároveň už dnes můžeme s jistotou prohlásit, že význam (podíl) akademie na výsledcích stále stoupá. Akademici za 1000 dnů trvání AIS PK přivezli z mistrovství České republiky úctyhodných 278 (!) medailí, navíc 20 z vrcholných mezinárodních klání světa či Evropy.

Nejvýraznější podíl národních kovů patří plavání, dále akademikům v královně sportů atletice, v cyklistice, golfu, sportovní střelbě a stolním tenise.

Na závěr jmenujme a poděkujme mezinárodně nejúspěšnějším současným i dřívějším sportovcům-akademikům v ABC pořadí sportů:

Atletika

M. a J. Forejtovi – stříbrná a bronzová medaile na juniorském mistrovství Evropy

J. Davidík – vítěz evropského olympijského festivalu mládeže, 5 dorosteneckých a juniorských rekordů ČR na tratích 800, 1000 a 1500m

L. Suchá – 4. místo juniorské ME, neporažená trojskokanka v ČR 2020, navíc juniorský národní rekor

Cyklistika

S. Spěšná – mistryně ČR

K. Burlová – 7x mistryně ČR

Golf

D. Hlaváček – vicemistr Evropy družstev v kategorii U16

T. Koželuhová – jako amatérka 2x postup do finálových kol soutěží LET mezi profesionálkami

Judo

M. Paulusová – 1. místa na juniorských pohárech v Evropě, účast na MS žen

Plavání

K. Štemberová – účastnice olympijských her mládeže, držitelka ČR rekordů

V. Tondrová – účast na ME mezi ženami, držitelka národních rekordů

Slalom na divoké vodě

A. Galušková – několikanásobná juniorská mistryně světa a Evropy, zlatá na posledním ME mezi ženami

Tenis

J. Forejtek – trojnásobný juniorský vítěz v grandslamech, 2. světový junior roku 2019

Triatlon

P. Vargová – juniorská mistryně světa XTERRA, účastnice MS v terénním triatlonu

Věříme, že další akademické roky zvládneme společně ještě kvalitněji, nejen v náročné přípravě, ale i výsledkově, jak na domácích, tak i mezinárodních sportovních kolbištích, přičemž prvního významného momentu jsme již dosáhli tím, že se první akademici zúčastnili MS a ME a byli nominováni do tzv. meziresortních center – Olymp (Ministerstvo vnitra), Dukla, Vysokoškolské sportovní centrum – kde jsou nejlepší čeští budoucí nebo současní čeští reprezentanti. Druhým momentem (vrcholem) v přáních, plánech AIS PK je budoucí účast člena akademie na olympijských hrách.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.