Přesuout na hlavní obsah

„50 000 nábojů ročně? Zatím se mi to nedaří“

Co má na sportovní střelbě ráda a kolik ročně vystřílí nábojů, prozradila čerstvá maturantka Tereza Tomanová.

Dívka a zbraně – jak to jde k sobě a jak jsi se ke střelbě dostala?
Ke střelbě jsem se dostala v 9 letech díky dědovi a skrze hasičský sport, kde jednou z disciplín bylo střílení ze vzduchové pušky, ve kterém jsem se chtěla zlepšit, a nakonec jsem u střelby zůstala. Sportovní střelba asi není běžný dívčí sport, ale naučila mě spoustě dovedností důležitých i pro běžný život.

Začínala jsi se střelbou z pušky, proč jsi přešla k pistoli?
Asi ve 13 letech jsem si musela vybrat, jestli pokračovat ve střelbě z pušky, ale ve stoje, nebo zkusit střelbu z pistole. V té době mi přišla střelba z pistole atraktivnější a mimo jiné jsem se chtěla stát policistkou. Jsem ráda, že jsem měla možnost si vyzkoušet oboje a že jsem se rozhodla právě pro pistoli.

A jak to zůstalo s touhou být policistkou?
Vzhledem k letošní maturitě jsem jednu z přihlášek na vysoké školy poslala i na Policejní akademii v Praze, na výsledky přijímacího řízení ještě čekám. Takže myšlenky jsem se úplně nevzdala :-)

Zpátky ke sportovní střelbě: Jakou disciplínu konkrétně střílíš a kolik třeba spotřebuješ ročně nábojů?
Mezi mé disciplíny patří hlavně vzduchová pistole 60 ran a sportovní pistole 30 + 30 ran, kterým se věnuji nejvíc. Další disciplínou je standartní pistole 3 x 20 ran, které bych se do budoucna chtěla věnovat víc. Můj trenér říká, že bychom měli ročně vystřílet zhruba 50 000 nábojů, abychom si udrželi výkonnost a formu, ale to se mi zatím vzhledem ke studijním a dalším povinnostem ještě nedaří.

Kdo je tvým trenérem a jak tě vede? Zařadila bys ho mezi hodné, nebo náročné trenéry?
Mými trenéry jsou pan Mgr. Vlastislav Fiala a Bc. Pavel Kužvart. Oba jsou moc hodní trenéři a ví nejlépe, co na mě funguje, a můžu se na ně kdykoliv obrátit a spolehnout. Probírám s nimi jak techniku, tak fyzickou i psychickou přípravu, která je u sportovní střelby velmi důležitá.

Letošní sezona je bohužel poznamenána omezením. Jaké jsou tvé letošní cíle a co stihnete za závody?
Momentálně bohužel bojuji s poraněním lokte, což mě omezuje, ale doufám, že během 14 dní budu opět střílet a připravovat se na podzimní MČR ve vzduchové i standardní pistoli. Jinak nás před tím čekají závody Českého poháru a Kontrolní závody reprezentace.

Důležitým bodem letoška pro tebe jistě byla maturita, dopadla úspěšně?
Maturitu i přijímací zkoušky mám už úspěšně za sebou, teď už jen očekávám výsledky přijímacího řízení a konečně si začnu užívat prázdnin naplno.

Bylo těžké se na maturitu připravit sama, nebo ti pomohl sport, kde jsi zvyklá na sobě soustavně pracovat a být zodpovědná za svůj výsledek?
Ze začátku to bylo složitější, ale postupně jsem si vytvořila systém a učební plán. A v průběhu samotných zkoušek mi velmi pomohla schopnost koncentrace, kterou jsem získala díky střelbě.

Komu bys sportovní střelbu doporučila a proč ji máš tak ráda?
Hlavní výhodou je, že kariéra střelce je vlastně věkově neomezená. Další výhodou je individualita, nemusíte spoléhat na nikoho jiného, za všechno jste zodpovědný sám sobě. Střelba je velmi zajímavý sport, který má svoje kouzlo a kde je stále co objevovat, proto ji mám ráda.

Za sportovcem jsou většinou lidé, bez kterých by to nešlo. Máš někoho, komu bys ráda poděkovala?
Ke střílení bych se nedostala nebýt mého dědečka, který mě vždy podporoval a stál za mnou, stejně tak jako moje mamka, babička a trenéři, kterým děkuji za celoroční podporu a trpělivost. Děkuji také klubu a AIS za různé možnosti tréninkové nadstavby.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.