Přesuout na hlavní obsah

2x Mallorca a Turecko – plán sedí

Plzeňsko je obrovskou líhní cyklistických talentů. V Městě Touškově je další z nich – sympatická Adéla Holubová.

Jaký rok ji letos čeká, nám prozradila v rozhovoru.

Prozraď nám, jak dlouho už jezdíš na kole závodně a jak to vlastně přišlo, že jsi cyklistka?
Na kole závodím již devátým rokem. Bydlím v Městě Touškově a cyklistika je tu celkově hodně podporovaná. Zkusila jsem si první bajkové závody, které se zde jely, a chytlo mě to.

Takže to, že se v Touškově pořádá na místní trati hodně závodů, vedlo k tomu, že tě začala lákat atmosféra na startu a během závodu?
Už je to docela dávno, co jsem jela svůj první závod, a v té době se to u nás v Touškově teprve celé rozjíždělo, takže to vůbec nebylo na takové úrovni jako dnes. Ale určitě je atmosféra závodu něco, co mě motivuje a zanechává intenzivní zážitek.

Nyní už jsi v reprezentaci. Můžeš mladým závodníkům třeba říct, co to všechno obnáší?
Základ je patřit k těm nejlepším v republice, jezdit na důležité závody, a to jak republikové, tak mezinárodní. Absolvovat soustředění, dbát o své zdraví a neposlední řadě milovat to a být schopný tomu i ledacos obětovat.

Právě nám asi skončila velmi tuhá zima, což většinou pro cyklisty na tvé úrovni znamená soustředění v teple. Bylo to letos stejné?
Letos mám za sebou dvě čtrnáctidenní soustředění na Mallorce a ještě jedno v Turecku mě čeká. Jelikož se vládní nařízení mění každým dnem, nevěděli jsme do poslední chvíle, zda budou soustředění vůbec možná, a jen doufali. Nakonec vše naštěstí klaplo a proběhlo podle plánu.

Cyklistika je jedním z mála sportů, které fungují skoro stejně jako dřív. Máš už tedy program letošních důležitých závodů? Které vrcholy tě letos čekají?
Ano, v podstatě vše probíhá, jak má, takže předběžný kalendář už máme a doufáme, že vše bude tak, jak je naplánováno. V polovině srpna ME v Srbsku. O týden později mistrovství ČR na nové kopcovité trati v Harrachově a poslední srpnový víkend MS v italském Val Di Sole. Ráda bych si také letošní rok zpestřila MČR v maratonu, které se jede až po XCO sezoně také v Harrachově.

A máš od sebe nějaká očekávání, nebo je vše úplně otevřené a na výsledky nemyslíš?
Jelikož jdu letos do starší kategorie, kde mě čekají závody s eliťačkami, nechávám to otevřené. Nejlepší pocit ze závodu mám, když vím, že jsem do něj vložila své aktuální maximum, a dobré umístění už je jen hezký bonus.

První závody tě čekají teď v Turecku?
Ano, do Turecka letíme na týden a čekají nás dohromady tři závody. Hlavní prioritou je si před sezonou vyjet nějaké body do světového žebříčku.

A víš už, jaké tratě tě čekají? Turecko není úplně běžná destinace pro závody na horských kolech, že?
Já letím do Turecka úplně poprvé, ale co jsem slyšela od ostatních z reprezentace, kteří tam již závodili minulý rok na jaře, nemělo by se jednat o nic náročného. Turecko pro horská kola moc běžné není, minulý rok se tam poprvé jelo MS v maratonu, ale v XCO zatím žádné větší akce nepořádali.

Na závěr: prozradíš nám ještě, kdo všechno stojí za tvou úspěšnou kariérou? Jistě tě podporuje rodina... a kdo dál?
Prošla jsem pár kluby a měla už několik trenérů. Všichni mi něco předali a určitě za to, kde jsem, vděčím i každému z nich. Největší pokrok jsem udělala minulou sezonu, kdy mě začal trénovat můj aktuální trenér, který se mi hodně věnuje a vkládá do mě spoustu energie. Velkou podporu mám také od svého týmu a přátel.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.