Přesuout na hlavní obsah

Černoch: Střelba vám musí přirůst k srdci

Už 15 let stojí garant sportovní střelby v AIS PK za výchovou mládeže coby hlavní trenér v plzeňské Dukle.

SSK Dukla Plzeň byl vždy velký a slavný střelecký klub, v posledních letech ale zaznamenáváte i velké úspěchy s mládeží, co bylo impulzem pro práci s mládím?
Petr Černoch: Tím impulzem bylo ukončení povinné základní vojenské služby v roce 2004, která každoročně znamenala příliv nových střelců do Plzně. Tehdy jsme s velitelem Bohumírem Pokorným hledali způsob, jak tuto službu nahradit a já jsem jako mladý začínající trenér dostal možnost vizi střílející mládeže v Dukle Plzeň realizovat.

Střelecký areál v Lobzích je jeden z nejlepších v Evropě, přesto jak je těžké mládež získat pro sportovní střelbu a v kolika letech je nejlepší začít?
Z pohledu zákona o zbraních a střelivu mohou děti manipulovat se střelnou zbraní od 10 let. To je také věk, ve kterém začínáme ve střeleckém kroužku. Navíc mladší děti ještě nemají tu správnou zodpovědnost, co se týká bezpečného zacházení se zbraní v ruce, a není možno tudíž s nimi pracovat ve skupině. Jinak zájem o sportovní střelbu je větší, než jsme schopni pokrýt, moc by pomohlo, kdyby bylo více takových střeleckých klubů v Plzni. Vlastně máme největší reklamu na světě, stačí se podívat na zprávy, do novin, filmy, seriály. Všude střelba, sice v negativním smyslu, ale každý si to pak chce vyzkoušet. Navíc, kdo z mladých kluků nechtěl být nikdy alespoň na chvilku vojákem?

Je trénink sportovní střelby pouze o střílení, nebo jak tréninkový proces u mládeže probíhá?
U žákovských kategorií do 14 let jde opravdu o krátký hodinový střelecký trénink, pohybovou aktivitu zabezpečují rodiče formou dalších kroužků. Po rozhodnutí pokračovat a specializovat se ve sportovní střelbě je zabezpečena kondiční příprava v klubu. Ta je důležitá při velkém množství tréninků, které jednostranně zatěžují záda a páteř. Na nejvyšší úrovni se také uplatňuje fyzioterapie, psychologie, technická a taktická příprava.

Kolik let trvá, než začátečník začne jezdit na závody, a po jaké době se může vypracovat až na mezinárodní úroveň?
Na první střelecké soutěže se může začátečník dostat již v první sezóně, ale je to individuální. Na mezinárodní úroveň neboli do juniorské reprezentace ČR to trvá alespoň 3–4 roky. Tam se ale dostanou jen ti, kteří mají nadání pro střelbu a mají velkou chuť něčeho dosáhnout.

Proč byste doporučil sportovní střelbu jako ten správný sport a kdo je nejvhodnější adept?
Sportovní střelba, stejně jako u jiných sportů, musí přirůst k srdci. Není pro každého, ale není limitující podle somatotypu. Vrcholoví střelci jsou jak vysocí štíhlí, tak menší podsadití. Mnoho střelců vzniká ze sportovních nadšenců, kteří se díky svým vrozeným vlohám nedokážou uplatnit v jiných sportovních odvětvích. Samozřejmě že na vrcholové úrovni musí mít střelec výbornou kondici, znalosti technické, taktické, mentální a řeší tak doplňkovou přípravu. Není ani podstatné, zda je střelec svou povahou extrovert, či introvert. Nejdůležitějšími fyzickými vlastnostmi jsou ale nadání pro stabilitu, koordinaci a přesnost míření. Z povahových rysů pak psychická stabilita. Tyto vrozené schopnosti a učené dovednosti pro danou disciplínu rozvíjí střelec ve svém tréninku a stává se tak talentem ve sportovní střelbě.

Sportovní střelba je mnoho disciplín, kolik je dnes vlastně odnoží a kolik třeba olympijských disciplín?
Základní dělení disciplín sportovní střelby je na brokové a kulové. Brokové se pak dělí na TRAP a SKEET dle druhu střeliště a střílí se pouze venku. Kulové disciplíny se dělí na puškové a pistolové dle druhu zbraně. Kulaři však mají také zimní halovou sezónu, kdy střílí ze vzduchových zbraní. Další dělení je pak dáno množstvím ran, vzdáleností či rychlostí střelby, pohyblivostí terče. Mnohem důležitější je ale rozdělení na olympijské a neolympijské disciplíny, a to kvůli podpoře z dotačních prostředků. Těch olympijských je celkem 15: 5 puškových, 5 pistolových, 5 brokových. Jsou rovnoměrně rozloženy dle pohlaví s tím, že existují i soutěže smíšených párů. Dalším druhem střelby se rozumí také střelba z luku, kuše nebo předovky, ale to už není můj obor. Mnoho disciplín je také vojenských, policejních a ostřelovačských.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.