Přesuout na hlavní obsah

„Vždy jsem chtěla být atletkou“

Linda Suchá loni úspěšně reprezentovala Českou republiku na velkých evropských i celosvětových akcích...

Loni na podzim jsi reprezentovala Českou republiku i Plzeňský kraj na olympijských hrách mládeže v Argentině, jaký to byl zážitek a stihla jsi něco víc než jen soutěžit na stadionu?
Zážitek to byl naprosto skvělý, byla pro nás připravená i olympijská vesnice a celkově to bylo moc hezké. Ke konci programu jsme se šli podívat do centra Buenos Aires a po okolí. Také jsme měli možnost fandit ostatním sportovcům z ČR.

A jak jsi byla spokojená s minulou sezónou? Na YOG se z celého světa dostali jen nejlepší z nejlepších a ty ses rozhodně neztratila.
Byla jsem moc ráda za titul na MČR a splněný limit na ME a 6. místo v Evropě beru jako ohromný úspěch. A to, že jsem na konci října skákala na úrovni svého osobáku (603 cm – pozn. red.) a skončila jsem na šestém místě na celosvětové soutěži, byl další skvělý úspěch a jsem šťastná, že jsem v těch důležitých závodech dokázala prodat to, na co jsem měla.

Můžeš prozradit, kdy jsi s atletikou začala a jestli je to tvůj první sport?
V 8 letech jsem zároveň začala dělat atletiku a národní házenou a předtím jsem dělala gymnastiku.

Gymnastika je dobrý základ a čím vyhrála atletika nad národní házenou?
Gymnastika je určitě skvělý základ pro všechny sporty. Vždy jsem věděla, že se chci věnovat jen atletice a navíc je složité kombinovat atletiku s jiným sportem.

A co tě vedlo k atletice? Dělal ji v rodině někdo?
V rodině nikdo, mamka hrála volejbal a táta fotbal. Jako malá jsem vždy víc běhala než chodila, tak proto mě rodiče dali na atletiku.

A dnes je z tebe atletická hvězda Plzeňského kraje, kdo tě trénuje a jak vypadá tvá příprava?
Mým trenérem je Jakub Ryba, a co se týká přípravy, tak v přípravném období trénujeme 5x týdně, hodně běháme a posilujeme a v závodním období se už soustředíme především na techniku jednotlivých disciplín a trénujeme 3–4x týdně.

Kvalitní trénink je základ pro úspěšnou sezónu, co tě letos čeká za hlavní vrchol?
Nejdřív absolvuji MČR ve víceboji a pak republiku juniorů, na kterých bych chtěla splnit limit pro start na ME ve Švédsku.

Ale nejen pro sport žije člověk, jaké jsou tvé plány ve škole a jak se škola dá skloubit s vrcholovým sportem?
Studuji na sportovním gymnáziu, kde máme skvělé podmínky nejenom pro atletiku, protože škola je tréninkům přizpůsobená, ale i pro studium a učitelé nám vždy vycházejí vstříc. Určitě mám v plánu odmaturovat a následně zkusit nějakou vysokou školu.

Takže ideální podmínky, ale nějaké speciální osobní know-how určitě také máš, ne?
:-D Kuřata! Na jaře a v létě mám před závodem k večeři grilované maso, když jsem doma.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.