Přesuout na hlavní obsah

Simona Spěšná mistryní republiky v MTB!

„Vzhledem k tomu, že dva dny před závodem nebylo jasné, jestli do Pece vůbec pojedu, jsem fakt moc ráda.“

Pro Simonu Spěšnou byl uplynulý víkend ve znamení jednoho z nejdůležitějších závodu sezóny – Mistrovství České republiky v MTB XCO. Příprava na závod proběhla podle plánu, díky AIS Simona absolvovala i potřebnou regeneraci. Ve středu se Simona v rámci přípravy zúčastnila dráhového závodu v Plzni, kde zvítězila ve vylučovacím závodu a v bodovacím závodu dojela čtvrtá.

Bohužel ve čtvrtek se přihlásily nečekané zdravotní problémy a čtvrteční odpoledne a páteční dopoledne Simona strávila v plzeňské fakultní nemocnici. Naštěstí se po několika důkladných vyšetření ukázalo, že nejde o nic závažného a Simona mohla odjet do Pece pod Sněžkou.

V sobotu se tak postavila na start mistrovského závodu s číslem 401, které zároveň znamenalo, že je průběžně vedoucí závodnicí českého poháru, a tedy hlavní favoritkou na zisk titulu. Mistrovský okruh byl velmi náročný. Hned na začátku bylo velmi prudké a dlouhé stoupání, kde Simoně trochu poodjela asi nejvážnější soupeřka v boji o titul, Nela Viktorová. Jakmile ale závodnice vjely do první technické pasáže, Simona Nelu dojela a dostala se do čela závodu. V dalších technických úsecích Simona dokázala získat na svoji soupeřku náskok a do druhého kola vjížděla s dvaceti vteřinami k dobru na druhou v pořadí.

V druhém kole Simona kontrolovala svoji pozici a bezchybnou jízdou si dojela pro premiérový bikový titul mistryně republiky. „Jsem moc ráda, že se mi podařilo zvítězit, biky jsou moje hlavní disciplína. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek odpoledne nebylo jasné, jestli sem vůbec pojedu, jsem fakt moc ráda. Děkuji AIS, že mi bleskově zařídili odborné vyšetření v nemocnici a potíže jsme mohli rychle řešit. Závod jsem tak odjela v pohodě, technicky náročné tratě, jako byla v Peci, mi sedí a toho jsem dokázala využít.“

Závod v Peci pod Sněžkou byl zároveň posledním závodem letošního Českého poháru v MTB XCO, a Simona tak ovládla jeho celkové pořadí s plným počtem bodů. Nyní má Simona na programu týdenní odpočinek u moře a následovat bude náročná třítýdenní příprava na mistrovství Evropy mládeže v italské Pile. Zde Simona bude spolu s Matějem Kunčíkem a Filipem Jechem reprezentovat Českou republiku jako tým „A“. Pokud půjde vše podle plánu a forma i zdraví vydrží, bude chtít Simona ve štafetovém i individuálním závodě bojovat o stupně nejvyšší.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.