Přesuout na hlavní obsah

Sabina Thurnwaldová: Rozhodují detaily

Ví o tom svoje. Loni, i když trénovala víc než kdy dřív, nedosáhla tolika skvělých výsledků jako v předchozích...

... sezónách, kdy přivezla medaile z juniorského mistrovství Evropy. Přesto i letos dosáhla výrazného úspěchu, když byla vítězkou světového poháru družstev juniorek v německém Suhlu.

Sabino, sportovní střelba je sice v České republice velice úspěšný sport, ale není moc rozšířený... Jak jsi se ke střelbě dostala?
Vždycky jsme byli střelecká rodina. Táta i strejda jsou myslivci, takže jsem se s puškami stýkala opravdu od malička. Od 4 let jsem už zkoušela střílet na zahradě se vzduchovkou na krabice, na kterých jsem měla nakreslený terč. Sportovní střelbu jsem začala trénovat od 10 let, takže makám už osmým rokem, ale evidentně mi to bylo už předem určeno. (smích)

Trénink sportovní střelby je velmi specifický, vyžaduje velké soustředění... Co tě na střílení tak baví a jak často trénuješ?
Na střelbě mě baví vlastně opravdu všechno. Těším se na každý trénink i závod. Je to určitým způsobem něco, co mě naplňuje a bez čeho si nedovedu představit, jak bych trávila svůj čas. Stalo se to mou součástí. Snažím se trénovat, jak jen to jde. Občas to není jednoduché a dlouhé tréninky se těžko zvládají, ale i s tím se počítá. Momentálně mám trénink obvykle 4x týdně a víkendové závody.

Co myslíš, že je základem úspěšného výsledku ve sportovní střelbě?
Střelba je především o detailech. Když jsem začínala, tak jsem si nemyslela, že to může být až taková věda. Vše je navíc spojené s fyzickou a psychickou přípravou. Mám obrovské štěstí, že díky klubu a Akademii individuálních sportů bych nyní mohla začít spolupracovat s Kateřinou Emmons, která toho jako olympijská vítězka o těch detailech ví opravdu hodně.

V téhle sezóně tě opět čeká několik sportovních výzev a pak také jedna školní – maturita... Už víš, kam budou mířit tvoje další kroky?
Po maturitě bych chtěla pokračovat na vysokou školu, ale stále ještě nevím, která to bude. A samozřejmě se dále budu věnovat sportovní střelbě. Přijde mi skvělé, že se díky sportu, který mám nadevše ráda, podívám i do mnoha zemí a poznám různé zajímavé lidi.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.