Přesuout na hlavní obsah

Pavlína Marešová: Judo není pro každého

Život sympatické členky JUDOCLUBu PLZEŇ zdaleka nevyplňuje jen sport. Přesvědčte se sami ;-)

Narodila se ve čtvrtek 18. dubna 2002, takže ve čtvrtek 18. dubna 2019 slaví sedmnáctiny... Všechno nejlepší, Pájo!

Judo není úplně typický ženský sport, jak jsi se k němu dostala a co se ti na něm líbí?
Judo dělal jako kluk můj bratranec a pozval nás na závody. Docela mě to chytlo a šla jsem do toho. Přestože bratranec pak po nějaké době s judem skončil, tak já jsem s bratrem pokračovala dál. Před čtyřmi lety skončil taky brácha, ale já zůstala. A co mě na judu baví? Je to skvělé odreagování. Na tatami si můžu vybít svou energii.

Z rodiny jsi vytrvala nejdéle, takže je výdrž tvá silná stránka? Kam až by tě v judu mohla dovést?
Na výdrži budu muset ještě zapracovat, není to jedna z mých silných stránek, ale určitě je lepší než dříve. Pokud budu pilně dřít a soustředím se naplno na judo, myslím si, že budu úspěšnější i na mezinárodních závodech.

Sportování na mezinárodní úrovni není snadné... a ještě k tomu škola... Jak se ti daří oboje skloubit?
Rozhodně to není jednoduché. Moc času nemám, ale snažím se využít každou volnou chvíli. Ale profesoři na sportovním gymnáziu mají pochopení a vycházejí mi vstříc. Pomáhají mně také kamarádi a klub.

Bez podpory blízkých dnes asi vrcholový sport nelze ani dělat. Mohla bys prozradit, kdo jsou tvoje opory?
Tak největší oporou je rodina, která za mnou stojí, ať se děje cokoliv. Samozřejmě i trenéři a celý JUDOCLUB PLZEŇ je velkou oporou.

Když bys měla popsat, o čem judo vlastně je, co bys řekla?
Je to vlastně velmi komplikovaný sport. Jde o to se prát ve vymezeném prostoru, pouze určitý čas, s mnoha pravidly. Je důležité se soustředit, jak na svoje chvaty, úchop apod., tak i na soupeřův způsob boje. Určitě to není sport pro každého.

V judu jsou prý i mezi soupeři skvělé vztahy. Je to tak a čím to je?
I když se spolu setkáváme na tatami jako soupeři, tak jinak jsme přátelé. Je to tím, že se vídáme nejen na žíněnce, ale i mimo ni. Díky spoustě domácích i zahraničních závodů a soustředění se blíže poznáváme a budujeme přátelské vztahy. Díky dobré znalosti anglického jazyka mám spoustu přátel i v zahraničí.

Angličtina a judo jsou evidentně tvé hobby, máš ještě něco dalšího, co tě tak moc baví?
Ve volném čase ráda maluju tužkou, temperami nebo pastelkami. Nejraději kreslím fantasy zvířata nebo krajinu, také ráda peču a vařím. Ráda se s jídlem pochlubím na závodech nebo soustředěních, když je možnost. Zatím nepřišly žádné stížnosti a všem vždy chutnalo :-D

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.