Přesuout na hlavní obsah

„Olympiáda? To nás původně ani nenapadlo“

Osmnáctiletá reprezentantka České republiky Kristýna Štemberová letos zažila díky plavání několik překvapení.

Tím nejpříjemnějším byla pro členku Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje určitě nominace na poslední chvíli na olympijské hry mládeže v Buenos Aires v Argentině.

Kristýno, byl start v Buenos Aires hlavním cílem letošní sezony?
Určitě ne, popravdě nás s trenérem ani nenapadlo, že bych tam vůbec mohla jet, původně jsem totiž byla až druhá náhradnice, ale jsem moc ráda, že to vyšlo.

Takže původní cíl byl jaký?
Jelikož letos mistrovství Evropy juniorů už nebylo pro můj ročník, tak cílem letošní sezony bylo pokusit se na nominačním závodě o limit na mistrovství světa v krátkém bazéně, které bude v prosinci v Číně. Ale právě nominační závod byl ve stejném termínu jako Youth Olympic Games, takže jsme plány na sezonu změnili.

A asi nelituješ... Jaký byla olympiáda zážitek po sportovní i osobní stránce?
Po sportovní stránce to byl obrovský zážitek. Atmosféra na bazéně byla skvělá, nikdy jsem na plaveckých závodech neviděla tolik lidí, kteří navíc vytvořili fantastickou atmosféru. Tu jsem si v semifinále opravdu užila. Krásné bylo také to, jak jsme chodili i na další sporty a podporovali ostatní z týmu. Je fajn vidět i jiné sporty než plavání. Měli jsme čas si projít i centrum města a ostatní olympijské parky.

Navíc když si uvědomíš, že jsi byla jednou z 52 sportovců z České republiky, tak je určitě zážitek o to silnější. Jaký to je pocit, slyšet, mezi jakou elitu jsi se dostala?
Určitě je to moc hezký pocit a vážím si toho moc a ráda bych se na podobné akce znova nominovala.

Což se hned nabízí otázka: Jaké jsou teda cíle do další sezony?
Já si nějaké dlouhodobější cíle radši moc nedávám, ale v příští sezoně bude cílem pokusit se splnit limit na světovou univerziádu, jelikož po maturitě na Sportovním gymnáziu Plzeň mám v plánu určitě jít na vysokou školu. Ráda bych studovala fyzioterapii, tak uvidíme.

Ale to je zatím budoucnost, prozraď nám, co ti krom plavání dělá v životě radost a co tě ještě baví.
Ve volném čase ráda trávím čas s rodinou a kamarády, hodně poslouchám hudbu a poslední dobou i dost čtu. Také se ráda dívám na komedie, které občas prostřídám hororem :-). Také s oblibou sleduji sporty, co jsem dělala v dětství: atletiku, volejbal a tenis.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.