Přesuout na hlavní obsah

Kristýna Burlová hodlá dobýt svět

Šestinásobná mistryně České republiky v dráhové a silniční cyklistice nám prozradila, o čem sní.

V kolika letech se z tebe stala cyklistka? Byla to náhoda, nebo tě rodiče k cyklistice vedli odmala?
Začala jsem v 7 letech díky tátovi, když mě přihlásil na první závody tady v Přešticích. Později mě to ale začalo bavit samotnou, tak jsme na závody jezdili víc, až jsem nakonec začala závodit naplno.

Takže táta byl i prvním trenérem?
Ano.

Prošla si pak dalšími kluby a nyní jsi v Dukle. Kdybys měla trenéry srovnávat, byl táta ten nejpřísnější, nebo naopak čím jsi starší, tak jsou od trenérů nároky vyšší?
Ano, začínala jsem v COPRu Přeštice, pak jsem jezdila v Author Teamu Stupno a pak jsem začala trénovat silnici a dráhu v Plzni u pana trenéra Nováka, ten mě vlastně přivedl k silnici a dráze, až pak přišla nabídka z Dukly. No a jinak jsou nároky samozřejmě čím dál vyšší. Dřív se mi zdál táta hodně přísný, ale dnes už vím, že ve skutečnosti jsme jezdili spíš jen pro zábavu.

Letos už jsi ovládla mnoho soutěží, jsi 6násobná šampiónka republiky. Kam tě to táhne víc, dráha, nebo silnice?
Zatím bych ráda kombinovala silnici i dráhu, přijde mi, že se to i dobře doplňuje, a ještě nevím, co si v budoucnu vyberu. Každopádně se chci stále zlepšovat, abych se mohla účastnit i zahraničních závodů.

Takže s cyklistikou procestovat svět? Cyklisté často trénují ve Středomoří, máš ráda teplo a moře?
Procestovat svět by mi vůbec nevadilo, ale zatím je to, myslím, ještě docela daleko. Ano, teplo a moře je super, hlavně když tady je zima. Už jsem byla na soustředění třeba na Mallorce nebo v Chorvatsku a bylo to moc fajn.

A největším sportovním snem mladé cyklistky je mistrovství světa, nebo olympiáda?
Olympiáda samozřejmě, to je sen snad každého sportovce. Mistrovství světa a Evropy zažiji snad už příští rok v juniorkách.

Vrcholový sport, to je ale i spousta dřiny a odříkání. Nemáš někdy touhu jít raději na diskotéku, ne na další trénink?
Upřímně ani ne. Vlastně většina mých kamarádů jsou na tom stejně jako já, buď 99 % jejich volného času zabírá sport, nebo se na těch trénincích vídáme, a naopak se proto na ně víc těšíme.

Takže jak říká Ester Ledecká, ta největší párty je přímo samotný sportovní výkon?
Přesně tak!

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.