Přesuout na hlavní obsah

„Kombinaci kladivo – vysoká škola zvládnu!“

Úspěšná kladivářka Kateřina Skypalová v rozhovoru o nejnáročnější sezóně v kariéře, maturitě i dalším studiu.

Atletka AK škoda Plzeň, 7. nejlepší juniorská kladivářka světa, čerstvá absolventka SG Plzeň a členka Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje vypráví o kombinaci studia a vrcholového sportu.

Kateřino, máš za sebou náročnou sezonu, která vlastně měla dva naprosto odlišné vrcholy, sportovním bylo juniorské MS a životním maturita na SG Plzeň. Který byl pro tebe důležitější a na který jsi se připravovala víc?
Myslím, že jsem oboje měla na stejné úrovni, určitě je důležité dokončit střední školu, ale také jsem se chtěla co nejlépe umístit na MS. Bohužel se mi to povedlo jen z půlky, neboť maturita se povedla, ale na MS jsem si věřila na lepší výsledek. Každopádně na oboje jsem se snažila připravit co nejlépe.

Životní etapa v podobě složení maturitní zkoušky se ti povedla, budeš i nadále studovat na vysoké škole?
Ano, budu, byla jsem přijata na Západočeskou univerzitu v Plzni na Fakultu zdravotnických studií.

Takže i sportovní kariéra bude pokračovat přímo v Plzni? A co další cíle, například univerziáda?
Přesně tak, s trenérkou Lucií Plašilovou se budu v Plzni připravovat dál a jeden z cílů, jak jsme si už určily, bude jednoznačně právě univerziáda.

Skloubit studium na vysoké škole a vrcholový sport není jednoduché. Budete s trenérkou na základě letošní sezony nějak upravovat tréninkový a soutěžní plán?
Je hodně sportovců, kteří zvládají oboje, a já doufám, že se mezi ně zařadím. Tréninkový plán asi trochu upravíme, jelikož mám podporu jak od klubu, tak od Akademie individuálních sportů, a nově bych měla být i v univerzitním týmu Western Star, tak myslím, že podmínky budu mít ideální.

Je pravděpodobné, že díky studiu na Fakultě zdravotnických studií získáš nové informace třeba i o fungování těla. Myslíš, že ti tyto informace mohou posunout i ve sportovní kariéře?
Nad tím jsem zatím nepřemýšlela, ale určitě jo! (smích)

Tak to budeme držet palce. A na závěr, jsou v Plzni nebo v kraji nějaké závody, kde tě mohou tvoji fanoušci vidět naživo?
V Plzni trénuji na Atletickém stadionu města Plzně a pravidelná je Velká cena Sušice, kde startuji každý rok moc ráda, a všechny fanoušky atletiky tak srdečně zvu.

Foto: Josef Adlt

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.