Přesuout na hlavní obsah

Hlava jde s tělem a nohama ruku v ruce

Trochu kuriózně od fotbalu k cyklistice vedla cesta reprezentanta ČR v MTB Štěpána Kruly.

Jak ses dostal k cyklistice?
Od mala jsem hrál fotbal a na tréninky jsem jezdil pokaždé na kole. Později mě začaly více bavit cesty než samotná hra…

To je docela vtipný příběh… A proč sis vybral právě horská kola?
Protože mě více baví jezdit v terénu a krásné přírodě…

… a proč zrovna tým MS BIKE ACADEMY?
Ten jsem si vlastně nevybral, on si vybral mě. Když ho Milan Spěšný nově založil, všiml si mě pravděpodobně na nějakém regionálním závodě, a přestože jsem ještě v té době nic nevyhrál, napsal nám, že mám talent a jestli bych k němu nechtěl přestoupit. Nijak dlouho jsem neváhal a nabídku od bývalého trenéra mistra světa jsem hned bral.

Od té doby ses výrazně posunul – už to není jen ježdění na kole, ale i tvrdé tréninky…
No, fakt je, že už to není jen bavení se a hraní si s kolem jako dřív…

Jak často tedy trénuješ a jak vypadá tvůj „cyklocyklus“?
Každý týden se může trochu lišit, většinou trénuju 6 dní v týdnu na horském, dráhovém nebo silničním kole, ať už v České republice, nebo v Itálii. Dál trénuju v posilovně nebo jezdíme na bruslích. V zimě zařazujeme běžky nebo chodím běhat. V pondělí je často po závodech, které jsou o víkendu, volno nebo jen lehké vyjetí na kole.

Takto systematický trénink je určitě předpokladem pro sny a cíle. Jaké jsou na tuto sezónu a do budoucna?
Jelikož jsem se nikdy nestal mistrem České republiky, tak mezi moje první sny patří právě stát se mistrem republiky v horské, silniční nebo dráhové cyklistice. Až to dokážu, tak můžu snít o něčem větším. Moje cíle pro tuto sezónu jsou například vyhrát alespoň jeden český pohár MTB nebo na silnici a také stupně vítězů při MČR MTB nebo na silnici. Letos se koná také letní olympiáda dětí a mládeže, což je také výzva, a chtěl bych se nominovat na mistrovství Evropy do Itálie.

Mezinárodní starty jsou i o zkušenostech. Jsi víc nervózní na startu takového závodu, nebo na domácích podnicích?
S mezinárodními závody už mám zkušenosti například z rakouského poháru v Langenlois nebo mistrovství Evropy 2017 a 2018. Nemyslím si, že bych byl na mezinárodních akcích nervóznější, právě naopak jsem ještě více v klidu, protože tam skoro žádné soupeře z ostatních států neznám a nevím, co od nich můžu čekat.

Velkou výhodou mohou být i rady trenéra Milana Spěšného. Jaké to je, být svěřencem takové persony?
Je to obrovská výhoda oproti ostatním soupeřům, kteří nemají takového trenéra, jako je Milan, který si zažil přesně to, co já prožívám teď, a umí opravdu ve všem poradit. Dříve si s námi třeba projížděl trať a radil nám, jak co projet, a všechno nám názorně ukázal. Proto už s námi teď tolik jezdit nemusí a s každou překážkou na trati si už umím poradit sám. Teď mi radí samozřejmě se samotným tréninkem, výživou nebo sportovní psychologií.

Jsou základními kameny k úspěchu rychlé nohy a silná hlava?
Určitě, i mentální trénink je důležitý, ale bez rychlých nohou, pořádného tréninku a výborné fyzické kondice to můžete mít v hlavě sebelepší, nebo naopak, a stejně výsledky nemusí přijít.

Jaké psychologické metody využíváte?
Mentální trénink jsem nikdy moc neřešil, ale čím déle sport dělám, tím větší mám od sebe očekávání a víc při závodech přemýšlím. Proto jsem se rozhodl pracovat i na psychické nebo spíš psychologické stránce sportu. Díky Akademii individuálních sportů Plzeňského kraje jsem využil metodu SportMind a budu na silné hlavě dlouhodobě pracovat.

Je něco, čím se od cyklistiky zaručeně odreaguješ? Máš nějaký další koníček?
Dřív jsem hrál hry na počítači, což bylo dobré odreagování, ale teď, když jsem starší, hraju hodně na kytaru a koukám na seriály a filmy.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.